Tuesday, 15 April 2014

Tips : Cara Penjagaan Lens


Assalamualaikum^^

Firstly mase terima lens, perhatikan lens di dalam botol samaada lens dalam keadaan sempurna atau tidak. jika lens didapati koyak/rosak, jangan buka botol lens..terus tukar kepada si penjual supaya dapat digantikan dengan yg baru.

After buka botol, rendamkan lens selama 8 jam/ lebih menggunakan solution(multipurpose solution). jangan sesekali menggunakan air paip/air biasa untuk membersihkan lens/lens case. Selepas direndam baru boleh menggunakan lens dengan selamat.

Pada penggunaan pertama kali, start dengan 4 hours/jam dulu, and then baru ansur2kan jam pemakaiannya..tambah dlm 2 jam sehari. jika mata anda rase letih atau tidak tahan, perlulah membuka lens itu.jangan memaksa mata anda.rendam lens dlm soltuion water then baru pakai balik.

Jika tidak menggunakan lens untuk tempoh yang lama, setiap minggu perlu tukarkan solution water yang digunakan untuk merendam lens di dlm lens case.

Pastikan tangan anda dicuci bersih (soap free) dan dilap kering sbelum memegang/menyentuh lens. Jangan sekali2 berkongsi lens dengan orang lain..Sangat2 bahaya..

Checking if your lens is right side out

If the edges of your lens turn out, it is inside out. To correct this, apply a few drops of Multipurpose Solution on your lens and reverse it.


Langkah 1: Basuh tangan setiap kali anda ingin membuka kanta lekap. Selepas basuh pastikan tangan anda dikeringkan kerana air paip masih mengandungi kuman atau bakteria kecuali anda menggunakan air yang ditapis.

Langkah 2: Keluarkan kanta lekap secara berhati-hati dengan tangan yang bersih dan kering.

Langkah 3: Letakkan kanta lekap dengan tapak tangan anda. Bersihkan dengan cara meletakkan 3-4 titis pembersih penyelesai pelbagai guna(multipurpose solution) terutrama di bahagian atas kanta tersebut. Gunakan salah satu jari anda untuk menggosok kanta dengan lembut bersama titisan pencuci tadi.

Langkah 4: Bilaslah kanta lengkap anda dengan titisan pencuci khas yang sama untuk menghilangkan kuman yang terlekat padanya.

Lnngkah 5: Simpan kanta lekap anda dalam bekas khasnya, pastikan bekas tersebut bersih dan perlulah diganti dengan kerap supaya kuman yang ada pada bekas lama tidak melekat pada kanta lekap anda.


Pastikan kanta lekap anda:

• Bebas dari kuman dan habuk yang boleh mengganggu mata dan menyebabkan jangkitan.
• Tidak berkabus atau kabur disebabkan enapan bahan protein dan bahan-bahan lain dalam air mata.
• Selesa ketika memakainya.


MENCUCI DAN MENYIMPAN KANTA LEKAP

1. Basuh tangan dan bekas kanta lekap dengan sabun dan air.
2. Keluarkan satu kanta lekap dari sebelah mata dan letakkannya di atas tapak tangan.
3. Titiskan beberapa titik larutan pencuci ke atas kanta dan gosokkan perlahan-lahan.
4. Bilas kanta tersebut dengan larutan salina.
5. Tuangkan larutan disinfektan ke dalam bekas kanta. Rendamkan kanta di dalam larutan tersebut untuk disimpan.
6. Keluarkan kanta di sebelah mata lagi dan ulangi langkah di atas.


Dalam masa yang sama saya turut menjual lens, bagi sesiapa yang berminat boleh order kat saya.

email sini :intansaffyna@yahoo.com
harga : RM15 SAHAJA.


Terima Kasih Sudi Baca.

9 comments:

Ija Rased said...

gud info

Intan Saffyna said...

thanks dear :)

husna yusof said...

good info,, tp una tak pakai lens sbb pemalas nk jaga hehehehehe pki spek pun kadang2 lupe letak mane hehe :)

Ikha Mohd said...

thnx for sharing.. btw dah follow back sis

Intan Saffyna said...

@husna yusof baik2 simpan barang jgn sampai hilang.. hehe :)

Intan Saffyna said...

@Ikha Mohd thanks dear :)

ayut said...

Aik..rm15 je..sepasang ke?klu power xsama cane?jual brand ap ye?

Intan Saffyna said...

@ayut
ye 15 je..aad pos rm5.. yg power tak jual :)

Intan Saffyna said...

macam-macam brand dear :)

 
The Author@Copyright©All Right Reserved by Intan Saffyna